Chirurgisch INstrumentarium

Chirurgisch instrumentarium

Slechts een beperkt aantal instrumenten is nodig om de chirurgische ingreep uit te voeren.

 • chirurgisch instrumentarium met precisie 
 • voorzien van indicatieve dieptemarkeringen
 • voorzien van kleurcodering
 • tijdbesparend

Preparatie van het bot

Preparatie van het bot is een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle implantatie. Het moet precies en a-traumatisch gebeuren. De implantatieplaats bepaalt de implantaatpositie en in welke hoek deze geplaatst dient te worden. Dit definieert het uiteindelijke, prothetische resultaat van de behandeling.

Bij gebruik van implantaten moet de minimale transversale dikte van het bot na het verwijderen van ongeschikte structuren als volgt zijn:

Implantaatdiameter        Transversale dikte 
3.2 mm                               >5.2 mm
3.6 mm                               >5.6 mm
4.2 mm                               >6.2 mm
5.0 mm                               >7.0 mm

Chirurgisch instrumentarium opslag

Boren

De Dyna-boren zijn ook onderdeel van ons chirurgisch instrumentarium. De boren zijn extern geïrrigeerd en vervaardigd uit chirurgisch roestvrijstaal. Ze zijn taps en hebben twee snijkanten voor een effectieve voorbereiding van de implantatieplaats. Alle boren zijn gemarkeerd met laser voor eenvoudiger identificatie van de preparatie diepte. De markeringen komen overeen met de lengtes van de implantaten. Bovendien hebben alle boren, op hun schachten, numerieke markeringen van de boordiameter.

Chirurgisch Instrumentarium Boren

 

Met behulp van de drilling guide (aanbevolen) wordt de initiële preparatie gemaakt met de pilotboor. Boren worden in gestandaardiseerde volgorde gebruikt totdat de gewenste diameter is bereikt. De markeringen op boren maken het mogelijk de locatie voor te bereiden op de exacte diepte die overeenkomt met de lengte van de implantaten (markeringen moeten volledig onder het bot zitten).

Overmatig koelen (om mogelijk thermisch trauma te voorkomen) met een steriele zoutoplossing die eventueel vóór gebruik al kan worden gekoeld.

Vereenvoudig het verwijderen van botspanen door met een op en neer pompende beweging met matige drukkracht te boren.

De aanbevolen snelheid voor preparatie met Dyna boren en corticale ruimers is 800 tpm, omdat er anders een risico op oververhitting van het bot bestaat. Het wordt echter aanbevolen om de voorbereidingssnelheid met 150/ 200 tpm te verlagen elke keer dat de boor wordt gewijzigd naar een bredere. 

2.0 mm

800 tpm

3.2 mm

600-650 tpm

3.6 mm

400-500 tpm

4.2 mm

200-350 tpm

5.0 mm

<200 tpm

Dedicated 6mm boren zijn verkrijgbaar in de diameters 2.3, 3.2, 3.6 en 4.2mm. Deze boren zijn speciaal ontworpen voor gebruik met het Dyna Helix DC implantaat Ø4.2mm L 6mm.

Positionering

De pre-chirurgische evaluatie van implantaatpatiënten is de eerste stap om interferenties tussen toekomstige implantaatposities te vermijden, de ideale positie te optimaliseren en de implantaten zo te verdelen dat ze optimaal gerangschikt zijn. Tijdens de operatie wordt echter vaak gezien dat de anatomische situatie anders is dan verwacht. Dyna parallel/ dieptemeters maken een eenvoudige en snelle verificatie van de voorbereide locatie mogelijk. Ze moeten, net als bij chirurgische sjablonen, worden gebruikt om de positie en hoeking van osteotomieën te verifiëren, zodat de coronale extensie zou passen binnen het gekozen prothetische venster.

Chirurgisch Instrumentarium positionering

Het osteotomiedeel van de Dyna parallel/dieptemeter-instrumenten heeft dezelfde lengte voor alle instrumenten. Zij geven een uitstekende oriëntatie tijdens plaatsing van het implantaat en kunnen bovendien gebruikt worden als try-in implantaten bij het beoordelen van de extractieholte en/ of zachte weefsels tijdens onmiddellijke plaatsing. Alle instrumenten zijn voorzien van lasermarkeringen voor gemakkelijke identificatie van lengte

Aanpassing van het corticale gedeelte

Als de implantaatplaats eenmaal is verruimd tot de gewenste diameter, moet het corticale deel ervan worden aangepast door de corticale ruimer om correcte plaatsing van de Dyna Helix te bereiken. Gebruik de corticale ruimer niet voor Dyna Helix ST- en TM-implantaten of 6 mm Dyna Helix DC!  De corticale modificatie maakt a-traumatische insertie van het implantaat mogelijk zonder te grote krachten uit te oefenen op de marginale weefsels, maar maakt het mogelijk om een bevredigende primaire stabiliteit in verschillende bottypen te bereiken. Gebruik de markeringen op de corticale ruimer, afhankelijk van de implantaatlengte. Er is een markering voor 8 mm implantaten, 10 mm implantaten en implantaten ≥ 11,5 mm. De aanbevolen snelheid voor de voorbereiding van de implantatieplaats met Dyna-boren en corticale ruimers is 800 tpm, omdat er anders een risico op oververhitting van het bot bestaat. Het wordt echter aanbevolen om de voorbereidingssnelheid met 150/ 200 tpm te verlagen elke keer dat de boor wordt gewijzigd naar een bredere.

Chirurgisch instrumentarium aanpassing corticale gedeelte

Tappen

In het geval van bot met een hoge dichtheid is het aan te raden eerst te tappen op de implantatiepositie voordat het implantaat wordt gezet. Om te tappen, wordt de taper geselecteerd die overeenkomt met de uiteindelijke diameter van het implantaat.

Monteer deze op het chirurgische handstuk of de Torque Wrench (5084G) en bereid, onder koeling, de draad voor Helix implantaten voor. De aanbevolen snelheid voor de voorbereiding van de implantatiepositie is maximaal 30 tpm. Het instrument moet de onderkant van de implantatiepositie bereiken (dit wordt niet uitgevoerd in het geval van een verhoging van de sinusbodem). Alle voorbereidingen moeten worden gedaan onder overmatige koeling (om mogelijk thermisch trauma te voorkomen) met een steriele zoutoplossing die bovendien vóór gebruik kan worden gekoeld.

Plaatsing

Op de implantaatverpakking staat duidelijk het type implantaat, de diameter en de lengte vermeld. 

Verwijder de afsluitdop van het busje en breng de octadriver met lichte druk aan in het implantaat. Pas op, het implantaat zit los in het busje!

chirurgisch instrumentarium implantaat verpakking

De taps toelopende achtkant op de octadriver zorgt voor de perspassing met het implantaat. Deze verbinding maakt het gebruik van een speciaal mounting instrument overbodig, wat resulteert in een betere visuele controle tijdens het inbrengen van het implantaat.

Gebruik geen koeling tijdens het inbrengen van het implantaat!

 • Draai het implantaat langzaam in zijn definitieve positie met een momentsleutel of hoekstuk met een maximale snelheid van 30 tpm.
 • Plaats de machinaal bewerkte gepolijste kraag onder botniveau.
 • Plaats de machinaal bewerkte gepolijste kraag boven botniveau in het geval van een Dyna Helix TM -implantaat. In sommige situaties (bijv. Om de hoogte boven het tandvlees te minimaliseren) kan de gepolijste kraag van het Dyna Helix TM -implantaat iets onder het botniveau worden geplaatst.
 • Minimale torque voor veilige primaire stabilisatie> 25Ncm.
 • Als de torque > 50Ncm is, schroeft u het implantaat handmatig op zijn plaats met behulp van de octa driver T.W. in combinatie met de torq wrench (geen hoekstukversie!).
 • Als de torque > 60Ncm is, bestaat het risico op beschadiging van het bot (inclusief oververhitting).
 • Koppel het plaatsingsinstrument los van het implantaat en draai de afsluitschroef vast.

De Dyna Helix® afsluitschroef wordt samen met het implantaat steriel geleverd in de dop van het busje. De schroefkop is 0,35 mm hoog (1 mm voor het Dyna Helix TM-implantaat). Vastdraaien gebeurt met de Dyna Hex-schroevendraaier met 10Ncm of handvast. Helix® afsluitschroeven zorgen voor een uitstekende afdichting en dekking tijdens genezing.

Let op voor Dyna Helix DC / ST

Duw het implantaat nooit te hard op zijn plaats, want dit kan leiden tot vernietiging van het implantaat zelf en/of botnecrose. De torque mag niet groter zijn dan 60Ncm.

Houd u altijd aan het gestandaardiseerde protocol voor de voorbereiding van de preparatie:

 • opeenvolging van boren,
 • intermitterende boortechniek,
 • vermijden van overmatige kracht tijdens de voorbereiding,
 • gebruik van scherpe boren, ruimers en tapinstrumenten (maximaal 20 keer per instrument afhankelijk van botkwaliteit)
 • overmatige koeling met gekoelde zoutoplossing
 • voldoende rationele snelheid

Raak het implantaat nooit met de hand aan. Voorkom besmetting van het implantaat met stoffen anders dan het bloed en bot van de patiënt.

Steriliseer of hersteriliseer het implantaat nooit zelf, met of zonder verpakking. Een implantaat dat alleen uit het doosje wordt gehaald, kan op een schone en steriele plaats worden bewaard, maar niet langer dan een maand.

Voorkom perforatie of vernietiging van vitale anatomische structuren.

Plaats de implantaten in de meest gunstige positie (eventueel parallel aan elkaar en axiaal ten opzichte van bijtkrachten). Plaats implantaten niet in één rechte lijn als het er meer dan twee betreft voor een vaste constructies. En als dit niet mogelijk is, probeer dan verschillende diameters te gebruiken. Probeer bij de overkappingsprothese de implantaten te plaatsen volgens de kromming van de alveolaire rand. Denk aan de minimale afstand van elkaar, het type prothetische constructie. Bij de plaatsingsdiepte moet rekening worden gehouden met de biologische breedte en mogelijke initiële botresorptie – die de vorming van papillen en het uiteindelijke esthetische resultaat beïnvloedt.

Draai de afsluitschroef altijd eerst met de hex-schroevendraaier vast alvorens de flap te hechten.

De grote en kleine rubberen ringen in de Dyna-drivers zijn onderhevig aan slijtage. Controleer deze regelmatig op functie en vervang ze indien nodig.

Let op voor Dyna Helix TM

Transmucosale implantaten kunnen ongewild (over) belast worden bij het toepassen van immediated loading bij de patiënt. Dit moet worden vermeden wanneer er niet wordt voldaan biomechanische criteria voor immediate loading. Voorkom belasting bij gebruik van de Dyna Helix® TM- implantaten voor minimaal 8 tot 10 weken afhankelijk van de situatie van de patiënt. Zo mogelijk de eerste 14 dagen na implantatie het kunstgebit van de patiënt uit laten. Creëer altijd voldoende ruimte in de prothese rond en boven de dekselschroeven om belasting te voorkomen

Duw het implantaat nooit te hard op zijn plaats, want dit kan leiden tot vernietiging van het implantaat zelf en/of botnecrose. De torque mag niet groter zijn dan 60Ncm.

Houd u altijd aan het gestandaardiseerde protocol voor de voorbereiding van de preparatie:

 • opeenvolging van boren,
 • intermitterende boortechniek,
 • vermijden van overmatige kracht tijdens de voorbereiding,
 • gebruik van scherpe boren, ruimers en tapinstrumenten (maximaal 20 keer per instrument afhankelijk van botkwaliteit)
 • overmatige koeling met gekoelde zoutoplossing
 • voldoende rationele snelheid

Raak het implantaat nooit met de hand aan. Voorkom besmetting van het implantaat met stoffen anders dan het bloed en bot van de patiënt.

Steriliseer of hersteriliseer het implantaat nooit zelf, met of zonder verpakking. Een implantaat dat alleen uit het doosje wordt gehaald, kan op een schone en steriele plaats worden bewaard, maar niet langer dan een maand.

Voorkom perforatie of vernietiging van vitale anatomische structuren.

Plaats de implantaten in de meest gunstige positie (eventueel parallel aan elkaar en axiaal ten opzichte van bijtkrachten). Plaats implantaten niet in één rechte lijn als het er meer dan twee betreft voor een vaste constructies. En als dit niet mogelijk is, probeer dan verschillende diameters te gebruiken. Probeer bij de overkappingsprothese de implantaten te plaatsen volgens de kromming van de alveolaire rand. Denk aan de minimale afstand van elkaar, het type prothetische constructie. Bij de plaatsingsdiepte moet rekening worden gehouden met de biologische breedte en mogelijke initiële botresorptie – die de vorming van papillen en het uiteindelijke esthetische resultaat beïnvloedt.

Draai de afsluitschroef altijd eerst met de hex schroevendraaier vast alvorens de flap te hechten.

De grote en kleine rubberen ringen in de Dyna drivers zijn onderhevig aan slijtage. Controleer deze regelmatig op functie en vervang ze indien nodig.

Torque

De Torque Wrench is ook onderdeel van het chirurgisch instrumentarium van Dyna Dental. De Torque Wrench word gebruikt voor het bepalen van de torque dat tijdens plaatsing wordt toegepast op Dyna implantaten of prothetische abutments. De wrench wordt geleverd met een torque schaal van max. 45Ncm (TW-45-1) en kan samen met 2 rotorbits worden geleverd. Het rotor bit ISO1797 / schacht (art.nr. C8381) wordt gebruikt voor alle boren en instrumenten met hoekstukaansluiting. Het rotorbit 4x4mm vierkant (art.nr. C8521) wordt gebruikt voor alle instrumenten met een T.W.-aansluiting. Een pijl en de woorden IN / OUT op de ratelkop geven de draairichting aan.

Zie de Torque Wrench bijsluiter voor verdere instructies. Het gebruik van de Torque Wrench maakt een veel gevoeligere beoordeling van de primaire stabilisatie mogelijk.

 • Mechanische schade aan hoekstuk instrumenten kan optreden boven een torque van 50Ncm. Gebruik dan een T.W.-instrument/driver in combinatie met de Torque Wrench in combinatie met het rotorbit 4x4mm vierkant.
 • Gebruik Hexagonale schroevendraaier 5181RL niet in een handstuk met motor, maar alleen in combinatie met het rotorbit en Torque Wrench.
 • De keuze van de torque in een bepaald geval moet de aanbevelingen van Dyna omvatten, evenals de gegevens uit de literatuur en de feitelijke klinische situatie.
 • Lees de bijsluiter aandachtig voor het beoogde gebruik, reinigings- en sterilisatieproces.

Overgroeiend bot

Het is niet ongewoon, vooral wanneer de implantaten subcrestaal worden geplaatst, dat het bot het bovenste deel van het implantaat overgroeit en de sluitschroef bereikt. Bij het losdraaien van het overhangende bot van de sluitschroef kan een goede abutmentverbinding niet worden bereikt. Het gebruik van de Dyna sulcus reamer maakt minimaal invasieve vormgeving van het supra-implantaatdeel van het bot en de juiste abutmentverbinding mogelijk. Deze reamer kan alleen handmatig worden toegepast. Het garandeert een veilige verbinding tussen het implantaat en alle Dyna Octalock abutments, waardoor ze niet losraken of breken.

Opslag Chirurgisch Instrumentarium

De standaard Dyna Helix instrumentencassette wordt gebruikt voor alle Dyna Helix implantaten. Tijdens de operatie is het dus mogelijk om het type implantaat te kiezen zonder andere instrumentcassettes te openen. Het Dyna Octalock design zorgt ervoor dat alle abutments in combinatie met alle Dyna Helix® implantaten gebruikt kunnen worden. Ook hier zorgt eenvoud voor een minimum aan instrumenten. Chirurgisch Instrumentarium vervaardigd door Dyna Dental zijn ontworpen om eenvoudig en universeel te zijn.

De Dyna Helix chirurgisch instrumentarium cassette is klein, slechts 19,5 x 15 x 5,5 cm, waardoor deze extreem opslag-effectief is.

De cassette is gemaakt van polyphenylsulfone (PPSU) en past in bijna alle autoclaven.

PPSU heeft een uitstekende hoge hittebestendigheid en uitstekende hydrolytische stabiliteit, waardoor het een uitstekende keuze is voor medische hulpmiddelen die herhaaldelijk met stoom moeten worden gesteriliseerd.

Er is een directe relatie tussen de precisie van een implantaatsysteem en de langetermijnresultaten. Daarom zijn toleranties van connecties tussen instrumenten (bijv. boren en implantaten, implantaten en abutments, hex driver en fixatieschroeven) op elkaar afgestemd om een perfecte passing te realiseren. Daarom is het gebruik van originele boren en chirurgisch instrumentarium noodzaak

opslag chirurgisch instrumentarium